Recenze - Chytrý hrníček Moikit Cuptime2

11.11.2016| Jarka Šmejkalová

Sednout si na pět minut k počítači je zaručený způsob, jak strávit minimálně dvě hodiny svého času. A co vše se dá zvládnout nebo dokonce zmeškat za ty dvě hodiny? Je toho moc, od včasného odchodu na autobus, přes promeškanou schůzku, až třeba po uvaření či jen obyčejné vynechání pitného režimu. Čas prostě uteče jak voda, ani nemrkneme. A co hůř, co když člověk u PC nejen tráví volný čas, ale dokonce pracuje?

Dokud nebyly počítače, notebooky, chytré telefony, tablety a další moderní vymoženosti, mnohem častěji jsme přišli alespoň do očního kontaktu s hrnkem, sklenicí nebo aspoň lahví něčeho k pití. Ale kam by ten svět bez elektroniky šel, že? Kolik tekutin však do sebe člověk dostane? V jakou dobu a v jakém množství tělo zásobujeme základní životní potřebou?

Já sama s tím dlouhodobě a ne úplně úspěšně bojuji. Samozřejmě, že do mě rodiče od mala hustili: Pij, pij, pij! A ouvej, ano, mám to v sobě zakódované, ale dodržovat to? Občas ráno, než se člověk rozkouká a usedne ke každodenní náplni za pracovní stůl, se to dá ohlídat, ale zbytek dne, než skončíme, je tím úsekem, který uteče, ani nevíme jak. A co hůř, často právě bez pití, bez jídla. A proto jsem dostala úžasný dárek - MOIKIT Cuptime2. Do chytré doby také chytrý hrníček.

To, co na první pohled vypadá jako elegantní kelímek, do něhož se vejde přibližně 3,5dcl, má v sobě ukryto nejen počítadlo nalité tekutiny, ale také měření upitého množství, čidlo na teplotu (hrnek vás vibracemi upozorní na příliš horký obsah), sčitadlo celkového objemu za průběh dne a dokonce rostoucí kytičku, jako znak toho, jak si člověk aktuálně vede s ohledem na stanovený cíl. Vše je vidět na malém svislém displeji umístěném na hraně nádoby a většina údajů i v aplikaci. Hrníček má ve spodní části kulatý tvar, který postupně přechází v kvádr. Příjemný omyvatelný materiál vnitřku hrnku je na povrchu vystřídán materiálem, díky kterému nádobka v ruce nijak neklouže. Tohle však není na hrnečku to nejchytřejší!

Množství nalité tekutiny

Ona chytrá část přijde ve chvíli, kdy vše začněte používat. Moikit hlídá čas a rozmezí, v němž pijete, a především celkový příjem. Když uběhne příliš dlouhá doba od posledního napití, hrníček vás na to upozorní - nejdřív tichým pípnutím a (pokud stále nereagujete) následně vibrací. Další výhodou, kterou se nikde nedočtete, je, že tyto zvuky jsou slyšet v celé kanceláři. Pokud se vám dříve někdo smál, že vás cosi upozorňuje na nízký příjem tekutin, tak nyní i on po upozornění hledá lahev s vodou. Jeden hrníček tak pozoruje a připomíná pití celé kanceláři. Hrneček se také synchronizuje s aplikací ve vašem telefonu / tabletu, v němž vše můžete monitorovat dlouhodobě, nastavovat a využívat třeba s dalšími aplikacemi, které hlídají zlepšování vašeho životního stylu.

Důležitou otázku "Jak dlouho výdrží hrnek funkční bez nabití," řeší podložka s USB propojením do PC, kterou můžete v klidu na dlouho schovat do šuplíku. Měsíc užívání a stále je baterie v klidu a nic nepotřebuje. A až se začne ozývat, jen nádobku postavím na podložku a za pár hodin je opět nabito. Sám výrobce udává výdrž na jedno nabití 90 dní a pouhé 2 hodiny pro plnné dobití baterie.

Snadné užívání, stejně jako nastavení vedlo už pár mých známých k myšlence koupě tohoto vynálezu. Překvapilo mě, kolik spolupracovníků v IT firmě si uvědomuje stejný problém s dodržováním pitného režimu. A pokud ho nepociťují sami, mají ve svém okolí někoho, kdo tím trpí.

Odpovědí na cenu je částka zhruba 2 200 Kč na německém Amazonu. Říkám si, je to moc nebo málo? Mě to za mé zdraví rozhodně stojí. Zlepšila se mi pozornost, jsem aktivnější, časté bolesti hlavy ustoupily a to nemluvím o dalších důsledcích, které s sebou dostatek tekutin nese a které si ani neuvědomuji.

A co vy, stojí Vám zdraví za chytrou investici?

Zaujal tě článek a chceš ho nasdílet?