Narovnejte se s Lumo Lift

01.01.2017| Petr Fidler

Již přes 2 roky se snažím dělat něco pro sebe - sedět, stát a hýbat se podle zásad správného držení těla. Jinými slovy - pokouším udržet své tělo rovně. Může se to zdát jako jednoduchá věc, ale věřte mi, opak je pravdou. Dnes vám představím jednoho pomocníka, který mi s tím pomáhá.

Držení těla

Správné držení těla hraje důležitou roli v našem zdraví. Při správném postoji jsou naše svaly a klouby v neutrální pozici a nedochází k jejich přetěžování. Nejsem na tuto problematiku studovaný odborník, tento článek tak vychází z mých zkušeností a ty především z rad od mé kamarádky fyzioterapeutky. Pokud by vás tato problematika zajímala více, zkuste se podívat na Google, článků o tomto tématu najdete více než dost :)

Když si začnete všímat lidí kolem vás, zjistíte, že prakticky všichni se pořád hrbí. Sedí schoulení u počítače, stojí tak, že by si zasloužili vzít tyčí po hlavě a vůbec mohou být rádi, že ještě nějak fungují. Smutná pravda je, že prakticky nikdo se o své tělo nestará a začne to řešit, až když je pozdě. Pokud patříte do té skupiny, která s tím chce něco udělat, gratuluji vám, jste pravděpodobně statistická výjimka. Připravte se ale na dlouhou a náročnou cestu.

Podívejte se na následujicí obrázek, který ukazuje 4 typické problémy:

Špatný / správný postoj

Nejčastěji se člověk setká s třetí a čtvrtou chybou. Poslední obrázek, jak asi tušíte, ukazuje ideální postoj.

Pokud celý život fungujete ve špatném postoji, počítejte s tím, že rovnání bude ze začátku bolet. A to doslova - tělo si po letech zvykne na špatnou polohu a trvá dlouho přeučit ho na správný postoj. Tento proces je obvykle doprovázen bolestí postižených svalů po několik dnů / týdnů. Jakmile tohle ale překonáte, uleví se vám. Dotáhnout to poté do konce a zůstat rovný i v běžném životě, je už práce na několik let.

Lumo Lift

A tady přichází na řadu gadget (hračka), kterou vám chci dnes představit: Lumo Lift. Jedná se o ovál s rozměry cca 4,5 x 2,5 x 1 cm, který má na sobě magnet - ta stříbrná věc na fotce z Amazonu:

2 části - Lumo Lift a magnet

Přístroj si umístíte do oblasti klíční kosti - jednoduše ho dáte pod tričko a zvenku přicvaknete magnetem. Při běžném nošení je tak vidět pouze magnet. Proto si také můžete koupit magnety různých barev. V balení dostanete stříbrný a černý, s čímž jsem si já doteď vystačil.

Jak to funguje?

Senzory sledují vaše držení těla a jemnými vibracemi vás upozorní, když se začnete hrbit. Funguje to ve stoje i v sedě. To je alespoň teorie, praxe je mnohem složitější.

Jako první musíte Lumo Lift kalibrovat - nasadíte si ho, srovnáte se a odmáčknete, že toto je správný postoj. Z toho vyplývá, že musíte vědět, jak své tělo srovnat. Aplikace se vám snaží pomoci, ale nic to nemění na tom, že už prostě musíte alespoň tušit, co dělat.

Senzor není úplně přesný, hodně záleží na tom, jaké máte tričko - nejlepší je těsné a elastické, s ním dobře přiléhá na tělo. V běžném životě se ale budete často setkávat se situacemi, kdy bude Lumo Lift vibrovat v nevhodné chvíle. Nedokáže prostě dobře rozlišit, zda se hrbíte nebo předkláníte. A že takových situací je - zavazování bot, prakticky jakákoli činnost v kuchyni či koupelně nebo i obyčejné sednutí si na WC :)

Magnet také není příliš silný, takže vám občas Lumo Lift vypadne. Už několikrát jsem měl štěstí, že jsem to zpozoroval nebo mě na to upozornili ostatní, jinak bych ho ztratil. Větší síla magnetu by určitě byla praktická. Poslední negativní poznámka směřuje ke zpracování - jedná se o plast, který nepůsobí nijak luxusně. Na druhou stranu funguje dobře i po téměř 2 letech denního nošení a ostatní stejně vidí jen plošku magnetu.

Vyplatí se?

Dříve, než si Lumo Lift půjdete koupit, musíte se rozmyslet, zda to opravdu myslíte vážně. Pokud čekáte, že si tenhle gadget koupíte a on vše zařídí za vás, vyhodíte peníze.

Pokud se ale vážně chcete srovnat a hledáte cokoli, co by vám alespoň trochu pomohlo, může to být správná cesta. Můžete si zkusit koupit jinou chytrou věcičku, ale bude pravděpodobně fungovat stejně nebo hůře. A pokud nemáte za přítelkyni fyzioterapetku, moc jiných možností není.

Lumo Lift není levné (vyjde na něco přes 2 000 Kč) ani dokonalé, ale pokud se chcete opravdu narovnat, dokáže vám pomoci. Jen počítejte s tím, že neudělá všechnu práci za vás, že je to opravdu jen pomocník. A nesmíte se vztekat, když vás bude neustále otravovat - a někdy i neoprávněně. Já vás varoval.

Zaujal tě článek a chceš ho nasdílet?