Práce v IT - UX

10.04.2017| Jarka Šmejkalová

Je tomu rok, co jsem se rozhodla, že změním obor, který mi umožňoval žít, který mi vydělával a obstarával pravidelný měsíční příjem. Nejtěžší na celé situaci je asi dojít k přesvědčení, že vůbec nastal čas na změny. Leckdo mi dá za pravdu, že opustit jistotu, kterou máme, není vždy jednoduché, ale když už jeden dojde k tomu, že chce něco nového, i když třeba zpočátku něco neurčitého, bývá to první impulz k tomu, že změnové období tu opravdu je.

Asi je vhodné podotknout, že jsem utekla ze stresového prostředí, kdy člověk v podstatě pracoval na trojitý úvazek, byl pod neustálým tlakem a práce začala zasahovat i do soukromého života. Prý se tomu říká lojalita vůči firmě - já osobně bych to nazvala spíš omezováním soukromí. Tehdy jsem se rozhodla, že se musí něco změnit a to nejlépe přechodem do oboru, který se neustále rozvíjí, směruje a v podstatě určuje životní směr na mnoho budoucích let.

Zhruba před rokem jsem tedy opustila vzdělávací prostředí a uhnízdila se ve firmě, která se zabývá hostingem, doménami a udělala sama v sobě krok vpřed do světa IT. Ano, pozice Sales asistentky, nebo později backoffice asistentky není na první pohled zcela čistě IT pozicí, na které by se člověk mohl něco naučit, ale i zde člověk k něčemu přičichne. Nejlepší na tom bylo, že vedle práce mám dost času i na další činnosti. Víte, administrativa je super, ale pro člověka, který byl zvyklý na živé, dynamické prostředí, je najednou sezení v kanceláři jak připoutání řetězy ke zdi, v mém případě nejčastěji ke scanneru. Žádná firma bez této pozice nedokáže existovat, ale pořád si myslím, že i na těchto místech by práce měla být poněkud kreativnější.

Začala jsem se zajímat o fungování a administraci webů, o programování, začala číst knihy a články na téma: "Jakých chyb se vyvarovat", "Na co si dát pozor při tom a tom...", "Co je cílem toho a toho..." apod. Poslechy přednášek o působení designu věcí, webů nebo reklam mě též neminuly, ba naopak posunuly mnohem hlouběji do dané problematiky.

Dnes už mi není cizí pojem design a UX a stále více mě tohle téma zajímá. Díky své drahé polovičce (jasně, za tím vším byl chlap), jsem zjistila, že je tento obor poměrně vyžadován, stejně jako zanedbáván. Všichni by ho chtěli řešit, ale vlastně na něj nikdo příliš nemyslí, není na něj čas nebo třeba rozpočet. A ono na druhou stranu, kde se něco takového člověk naučí? Z mého pohledu (jsem stále velký LAIK), to není ani tak o tom něco se učit, ale hlavně zamyslet se nad tím, co děláme dnes a pořád. Co neustále používáme, jak to používáme a proč. Jestli je nám to příjemné či nikoli. A pokud není, co se nám nelíbí, jak to změnit a vylepšit? Jde o to, nebrat věci jako samozřejmé a nechat se omezovat, ale hledat způsoby, jak si věci zpříjemnit a usnadnit, urychlit. Vždyť žijeme v tak hektickém světě, proč se rozčilovat nad tím, že někdo pouze nepřemýšlí?

Přes všechno mé úsilí a reálné zapojení se do tohoto oboru se mi stále nedaří najít nabídky, které by se zaměřovaly i na nábor nováčků, nebo jak se dnes říká odborně - juniorů. Je mi jasné, že přijmout začátečníka může být pro firmu zpočátku spíš investice, než přínos, ale na jak dlouho? A naopak, když se na to kouknu z druhé strany, jak se má začátečník do oboru dostat, když všude jsou požadovány alespoň 2 roky praxe? Je to stejný začarovaný kruh, jako s vysokoškoláky - firmy chtějí vysokoškolské vzdělání, ale zároveň zkušennosti. Trochu to nejde úplně ruku v ruce, že? A nevyplatilo by se tu a tam zamhouřit oko, zainvestovat a přijmout otevřenou hlavu, nové nápady a pohledy začínajících duší?

Na mě to trochu stále působí jako něco naprosto nedobytného, nemožného, nedosažitelného. Také se toho díky všem požadavkům trochu bojím. Je mi jasné, že po mě nebudou toužit všechny firmy, že vše chce svůj čas, ale nebýt toho, že mám doma ITáka, asi bych se neměla pořádně kde učit tu praxi. Články, knížky, všemožné záznamy či školení dokáží člověka dost posunout vpřed. Pokud se firmy bojí nováčků, nebylo by fajn třeba otevřít nějaký kurz uvnitř firmy, pro zájemce v oboru, kde se budou zkoušet UX činnosti a dovednosti? Zároveň se firmám otevřou možnosti, kam sáhnout, když se UX designer bude hledat. Vím, že tato myšlenka není novinkou v IT Oborech, ale v odvětví UX mi trochu schází. Vím o společnostech, kteří UXáky hledají a vím o mnoha schopných lidech, kterým chybí praxe. Najde se odvážná duše korporací, která by se toho chytla a něco uspořádala?

Zaujal tě článek a chceš ho nasdílet?